Διεθνή προγράμματα στο «Θέατρο Σοφούλη»

Συνήθως αυτόν τον καιρό δεν ακούμε καλά νέα από τον χώρο της τέχνης, αφού είναι από τις δουλειές που έχουν πληγεί περισσότερο από το Lockdown λόγω του Covid – 19. Από τη Θεσσαλονίκη όμως μας έρχονται εξαιρετικά νέα:

Το θέατρο Σοφούλη της Θεσσαλονίκης επιλέχθηκε ως χώρος σεμιναρίων και εργαστηρίων από παραγωγές του εξωτερικού λόγω της μοναδικής τοποθεσίας του – κοντά στην ακτή, μπροστά σε πλατεία, εύκολα προσβάσιμο με τα μέσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και από το αεροδρόμιο Μακεδονία. Έτσι θα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην χώρα μας μεγάλα ονόματα του χορού και της κίνησης, καθώς και της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής, που θα χρησιμοποιούν το θέατρο Σοφούλη για τα αποκλειστικά διεθνή σεμινάρια τους. Δυστυχώς τα σεμινάρια δεν απευθύνονται στους έλληνες καλλιτέχνες ή σπουδαστές σχολών χορού/ υποκριτικής, χωρίς όμως να είναι απαγορευτική η συμμετοχή τους. Όποιος είναι διατεθιμένος να βάλει λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη – για τα ελληνικά δεδομένα- μπορεί από την ιστοσελίδα του θεάτρου να ενημερώνεται για τα προσεχώς σεμινάρια και να δηλώσει συμμετοχή.

Η αρχή θα γίνει με την μετρ της κίνησης του σώματος Ζάνγια Τάσικ στις 18 Δεκεμβρίου και με διάρκεια τριών ημερών. Η κυρία Τάσικ θα παρουσιάσει επίσης μία μέρα πριν την έναρξη του σεμιναρίου της (για το οποίο έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις από καλλιτέχνες και σπουδαστές του εξωτερικού ήδη από αρχές Νοεμβρίου) την παράσταση της «Whirling» – ανοιχτή για το κοινό!

 

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αγγελίνα Γκαλμπένη

 

 

“WHIRLING” 

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, 21:00

Με την Sanja Krsmanović Tasić

 

Το θέατρο Σοφούλη στα πλαίσια των διεθνών προγραμμάτων που προσφέρει από φέτος και συγκεκριμένα του τριήμερου εργαστηρίου για ηθοποιούς και χορευτές (18-20 Δεκεμβρίου), παρουσιάζει την περφόρμανς “Whirling” με την Ζάνγια Τάσικ.

Δημιουργημένο ως μια “έκθεση πάνω στην κίνηση” με σκηνές συνυφασμένες με υποσημειώσεις, αυτή η δυναμική, διαδραστική και ζωντανή περφόρμανς διηγείται το ταξίδι ενός ηθοποιού/ χορευτή/ σκηνοθέτη στον κόσμο του Whirling. To Whirling ως επιδεξιότητα αναπτύχθηκε και εκτελέστηκε στην πράξη έπειτα από εικοσιπέντε χρόνια έρευνας μέσω ευφάνταστων τρόπων σε διαφορετικές περφόρμανς και σκηνές από την Ζάνγια Κρσμάνοβιτς Τάσικ (Sanja Krsmanović Tasić). Το τελευταίο μέρος της περφόρμανς βασίζεται στον κόσμο προέλευσης της αυθεντικής κίνησης μέσα από τον κόσμο του δερβίση Μεβλάνα Ρούμι (Mevlana Rumi), την ποίηση και τη ζωή του.

 

Κείμενα: Darko Suvina, Octavio Paz, Dzelaludin Rumi i and Sanja Krsmanović Tasić

Κείμενο, σκηνοθεσία και παρουσίαση: Sanja Krsmanović Tasić

Video και μουσική: Jugoslav Hadžić

Σκηνικό: Anastasia Tasić

Κοστούμια: Gradimir Kostić-Krsmanović, Suzana Tasić Anović and Hleb teatar

Φωτογραφία: Lidija Antonović

Video: Milutin Labudović

Set manager: Maja Jovanović

Φώτα: Dragan Đurković, Igor Milenković

Ήχος: Miroljub Vladić, Jugoslav Hadžić

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Σερβίας