Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας S.A.R.- 312. Οι ήρωες της διπλανής πόρτας!

Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ S.A.R.- 312 είναι μια εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε και λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2017 και από τότε έχει έντονη ενεργό δράση, αφού έχει καταφέρει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη.

Ο σκοπός της είναι η εθελοντική προσφορά βοήθειας στην δασοπροστασία στην πρόληψη, την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών όπως σεισμοί, εκτεταμένες πλημμύρες, θεομηνίες, κ.ά. και την αποκατάσταση των ζημιών που αφήνουν πίσω τους.

Ασχολούνται ακόμη με την ερευνά και τη διάσωση ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και με τη παροχή ή τη διαχείριση Ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων.

Είναι ενταγμένη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος και λειτουργεί σε απόλυτη συνεργασία και με συνεχείς  πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις με το  Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών. Εκτός αυτών είναι και εγγεγραμμένη στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Πυρασφάλειας, στο European Fire Safety Community Team.

Η διοίκηση αυτής της ομάδας με το τόσο λαμπρό έργο, εδρεύει στον Κάραβο Αλιβερίου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ο.Λ.Ν.Ε. από όπου διενεργεί τον συντονισμό και την ενημέρωση των μελών της αλλά και όλων των πολιτών που το επιθυμούν.  Αυτή η περίοδος βρίσκει αυτούς τους σύγχρονους ήρωες, σε διαδικασία προετοιμασίας αφού σκοπεύουν να δημιουργήσουν  παραρτήματα και βάσεις ετοιμότητας σε άλλους νομούς στους οποίους  θα είναι υπεύθυνοι για την “Σύσταση και Λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής” στις περιοχές που χρήζουν ανάγκης και βοήθειας.

Η Ομάδα ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ S.A.R.- 312 απαρτίζεται από 52  ευαισθητοποιημένους ειδικούς και εκπαιδευμένους εθελοντές, οι οποίοι είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να μεταβούν σε οποιαδήποτε περιοχή, εντός ή εκτός συνόρων, η οποία έχει πληγεί από καταστροφή. Επίσης διαθέτει χειριστή Διασωστικού σκύλου Κ9  και επαγγελματία χειριστή Drone .

Τα μέλη τους εκπαιδεύονται συνεχώς σε ενότητες Ά βοηθειών, απεγκλωβισμού ατόμων από ερείπια, αντιμετώπισης πάσης φύσεως καταστροφών, τηλεπικοινωνίες, ορεινή διάσωση, διάσωση σε υγρό στοιχείο κ.ά., από επαγγελματίες στους αντίστοιχους χώρους αλλά και από κρατικούς  και άλλους φορείς.

Ο βασικός κορμός της ομάδας αποτελείται από παλαιούς και έμπειρους πιστοποιημένους διασώστες με πλούσια βιογραφικά αποστολών και εκπαιδεύσεων. Στα μέλη της βέβαια, θα προστίθενται μέσω των σχολείων διάσωσης, που θα πραγματοποιούνται κάθε φθινόπωρο, ολοένα και περισσότερα εκπαιδευμένα νέα υποψήφια μέλη – εθελοντές διασώστες, με διάθεση και θέληση να προσφέρουν κι αυτοί με τη σειρά τους στον σκοπό και το έργο της ομάδας χωρίς αντάλλαγμα πιστοί και καθοδηγούμενοι από τις αρχές του εθελοντισμού.

Εμείς τους ευχαριστούμε θερμά για το τόσο σημαντικό κοινωνικό τους έργο, τους ευχόμαστε τα καλύτερα και τους παρακαλούμε να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα σε όποιον συμπολίτη μας το έχει ανάγκη, δημιουργώντας έτσι ένα σπουδαίο πρότυπο για τους νέους ανθρώπους και ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας.