Το ηρωικό Κακολύρι σήμερα τιμά και πενθεί τους Πεσόντες του

Μαύρη επέτειος σήμερα για το ηρωικό Κακολύρι Κύμης.

Οι μνήμες ξύπνησαν όπως κάθε χρόνο. Το 1944 στις 24 Μαΐου, ανήμερα του Αγίου Συμεών, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 30 Κακολύριανους, αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να ανοίξουν μόνοι τους το μεγάλο λάκκο του ενταφιασμού τους και στη συνέχεια πυρπόλησαν το χωριό.

Η πράξη αυτή ήταν πράξη εκδίκησης για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατιώτη κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ανταρτών στη γέφυρα της Σκοτεινής. Η αγριότητα των κατακτητών ήταν τέτοια που δεν άφησαν τους Κακολύριανους ούτε μετά θάνατον να τιμήσουν τους νεκρούς τους θρηνώντας τους και ενταφιάζοντας τους όπως τους έπρεπε. Το μένος τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Δεν δέχτηκαν ούτε την τελευταία επιθυμία ενός πατέρα, ο οποίος θα εκτελούνταν μαζί με τον γιό του. Τους παρακάλεσε να εκτελέσουν εκείνον πρώτο, ώστε να μη δει το ίδιο του το παιδί να πεθαίνει. Οι Γερμανοί διέταξαν να εκτελεστεί πρώτα ο γιός μπροστά στα μάτια του πατέρα.

Κατά την πυρπόληση του χωριού έντρομοι οι κάτοικοι μεταξύ αυτών, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι έτρεχαν κρατώντας στα χέρια τους ό,τι προλάβαιναν να πάρουν μαζί τους, για να σώσουν τις ζωές τους βλέποντας τα σπίτια τους να λαμπαδιάζουν. Τα δάκρυα δεν στέγνωσαν ποτέ στα μάτια των κατοίκων του ηρωικού Κακολυρίου.

Στον τόπο της θυσίας των Πεσόντων ανεγέρθηκε ο ναός του Οσίου Συμεών και ιερός τύμβος των εκτελεσθέντων, των οποίων τα οστά φυλάσσονται σε κρύπτη με δωρεά των κατοίκων και των οικογενειών των θυμάτων εκείνης της αποφράδας μέρας. Τοποθετήθηκε ακόμη αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Το ηρωικό Κακολύρι Κύμης πλήρωσε με το αίμα των τέκνων του το τίμημα του αγώνα για Ελευθερία του έθνους. Αίμα ηρώων που θα ζουν για πάντα στις μνήμες των μεταγενέστερων. Ηρώων που οφείλουμε να τιμούμε και να κρατούμε ζωντανούς στη μνήμη και την καρδιά μας μαζί με αυτούς που έπεσαν ηρωικά στην Καισαριανή, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα και σε όλους τους μαρτυρικούς τόπους της πατρίδας μας που γνώρισαν τη ναζιστική θηριωδία.

Οι απόγονοι αυτών των Ηρώων λοιπόν τίμησαν σήμερα τους Πεσόντες.

Στις 10:30 πραγματοποιήθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση. Ακολούθησε η εκφώνηση του Πανηγυρικού λόγου από τον Σταμάτιο Κατσό του οποίου τα λεγόμενα προκάλεσαν έντονη αίσθηση και συγκίνηση σε όλους τους παρευρισκόμενους.  Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων από τον Αντιδήμαρχο Κύμης Αλέξανδρο Θεοδώρου, τον Αντιδήμαρχο Κονιστρών Κωνσταντίνο Δημά, την Πάρεδρο της τοπικής κοινότητας Ταξιαρχών Δέσποινα Σπύρου, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών Γεώργιο Σοφικίτη και τον εκπρόσωπο των συγγενών των Πεσόντων Γεώργιο Σάρλη. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον γραμματέα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών Νικόλαο Ρούσσο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο επικεφαλής των Νέων οριζόντων Δημήτρης Θωμάς , ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας Παναγιωτης Αναγνωστου, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος των Νέων οριζόντων Αναστάσιος Βλαχος.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών Γεώργιος Σοφικίτης απηύθυνε το προσκλητήριο και στη συνέχεια σε κλίμα έντονης συγκίνησης ακούστηκε από όλους ο Εθνικός μας Ύμνος.

   Αθάνατοι αυτοί που θυσιάστηκαν στον βωμό της Ελευθερίας της Πατρίδας μας και αιώνια η μνήμη αυτών!