Στέλλα Καραπετάκου: Τηγανόψωμο με γλυκό σύκο και συκόμελο Κύμης

sk

Στο χωριό μου (Κύμη), στα παλιά τα χρόνια ,εάν θέλαν κάτι γρήγορο και γλυκό ,κάναν τηγανόψωμο και το βάζαν από πάνω ζάχαρη με κανελίτσα ή περιχύναν το τηγανόψωμο με πετιμέζι. Μια υπέροχη πρόταση λοιπόν είναι να φτιάξετε τηγανόψωμα  με γέμιση γλυκού σύκου και συκόμελο!!! Δοκιμάστε το!

Τα υλικά μας

  • μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 φακ ξερή μαγιά
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 1/2 κ.σ ζάχαρη
  • 1/2 κ σ αλάτι
  • 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό
  • 10 τεμ συκαλάκι γλυκό κουταλιού κομμένα σε κυβάκια
  • Συκόμελο CUMA

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό την μαγιά και ανακατεύουμε (όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι την ζάχαρη το αλάτι καλά, έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο το ξίδι το νερό με την μαγιά και σιγά σιγά ανακατεύοντας προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
  3. Όταν γίνει ένα μαλακό ζυμαράκι εύπλαστο που δεν κολλάει στα δάχτυλα μας και στο μπολ το σκεπάζουμε με μεμβράνη η ένα πανάκι και το αφήνουμε να ”ξεκουραστεί” για περίπου μισή ώρα.
  4. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα κομματάκι το ανοίγουμε με τα χέρια μας (ή με πλάστη εάν θέλουμε)
  5. Βάζουμε τα κομματάκια σύκου στο κέντρο σκορπιστά. Διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα το ζυμαράκι μας ώστε να καλυφθεί. Πατάμε με τα δάχτυλά μας ώστε να απλώσει το ζυμαράκι μας και να γίνει μια απλωτή πιτούλα.
  6. Στην συνέχεια το τηγανίζουμε έως ότου πάρει χώμα. Το γυρνάμε και απο την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία.
  7. Στην συνέχεια τοποθετούμε την πίτα μας σε απορροφητικό χαρτί.
  8. Κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με συκόμελο.

Καλή σας όρεξη!

 

Στέλλα Καραπετάκου

www.karapetakou.gr