previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Στέλλα Καραπετάκου: Σύκα Κύμης Λιαστά |

Στέλλα Καραπετάκου: Σύκα Κύμης Λιαστά

Τα ξερά σύκα Κύμης είναι ένα αναγνωρισμένο προϊόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1994, και Προστατευόμενη Γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ).

Σπουδαία διατροφική αξία πλούσια σε ασβέστιο(100 γρ ξερά σύκα έχουν 162mg ασβεστίου) ,τανίνες, καροτένια, χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες που βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, πρεβιοτικά, αντιοξειδωτικά, φαινόλες , χαμηλό σε λιπαρά, κάλιο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση μυϊκές κράμπες και πονοκεφάλους (100γρ ξερά σύκα έχουν 640 mg κάλιο), μαγνήσιο για την λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Σίδηρο που βοηθά άτομα με αναιμία (100γρ ξερά σύκα έχουν 2,03mg σιδήρου), φυλλικό οξύ για γυναίκες κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης ,εγκύους, και θηλάζουσες.

Στην Βίβλο αναφέρεται ότι ο κήπος της Εδέμ είχε μια συκιά όπου ό Αδάμ και η Εύα κάλυπταν τα σώματά τους με φύλλο συκής. Το σύκο στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο τρίτος σπουδαιότερος καρπός μετά την ελιά και το σταφύλι , και συνδεόταν με την λατρεία της θεάς Δήμητρας που ο μύθος θέλει να το πρόσφερε στους θνητούς σαν δώρο, αλλά και του Διονύσου. Στην Αρχαία Ελλάδα τα σύκα προσφέρονταν προς κατανάλωση αθλητών πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά ως τρόπαιο στους νικητές. Η αδυναμία στον να κρατήσουν το φρούτο αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οδήγησε από τότε την μέθοδο της αποξήρανσης, που είχε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι έγινε σημαντική πηγή εσόδων του αρχαίου Αθηναϊκού κράτους. Το αγαπημένο φρούτο της Κλεοπάτρας, η οποία πέθανε από δάγκωμα φιδιού που κρυβόταν σε ένα καλάθι με σύκα που της είχαν προσφέρει.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί μεγάλοι συνεταιρισμοί που συνεχίζουν να ακολουθούν αυτή την μέθοδο αποξήρανσης παραδοσιακά, αφού όλη η διαδικασία γίνετε χειρωνακτικά.

Τα λιαστά σύκα συνδυάζονται εκτός από την ζαχαροπλαστική σε γλυκό κουταλιού, σε μπάρες δημητριακών, κουλουράκια και μπισκότα, μαρμελάδες ,αλλά και στην μαγειρική, με διάφορα τυριά, με σαλάτες, σε γλυκόξινες σάλτσες, αλλά και με κρέας όπως μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο, αλλά και σε κυνήγι. Επίσης είναι εξαιρετικά ως σνακ, αλλά και σε συνδυασμό με αφεψήματα που το αναδεικνύουνε.

Στην αρχόντισσα του σύκου μας Κύμη, όλα τα σπίτια τον Αύγουστο, ταράτσες μπαλκόνια αυλές γεμίζουν τελάρα με σύκα που στεγνώνουν με τα μελτεμάκια και λιάζονται, προετοιμάζοντας τα για το χειμώνα.

Όλα τα σπίτια στην αυλή τους έχουν τουλάχιστον μια μεγάλη συκιά όπου βγάζει εκατοντάδες σύκα. Αποξηραμένα σύκα φυσικά κάνει και ο πατέρας μου κάθε χρόνο, με την διαδικασία που κάνουμε στα σπίτια. Διαβάστε βήμα βήμα, με πόση φροντίδα και μεράκι γίνετε. Είναι παράδοση λοιπόν, και ξέρουμε καλά τον τρόπο.

Ας δούμε και του Αγίου Στεφάνου των Αγρών στο Μεντούλι της Κύμης, πώς τα φτιάχνει.

Η διαδικασία είναι ως εξής:

  1. Συλλογή σύκων. Στην ουσία είναι το λουλούδι της συκιάς μόνο που γυρνάει αντίστροφα. Όταν λοιπόν γυρίσει ο μίσχος κάτω, τότε είναι έτοιμο για συλλογή. Η συλλογή του σύκου γίνεται νωρίς το πρωί.
  2. Φέρνουμε τα σύκα, και τα βάζουμε στα τελάρα στην σειρά
  3. Κόβουμε τα κοτσάνια και τα σκίζουμε από κάτω
  4. Τα ανοίγουμε με προσοχή, βλέποντας τα εάν είναι σωστά *
  5. Τα αφήνουμε στον ήλιο για 3 μέρες το πολύ
  6. Τα κλείνουμε (τα ζευγαρώνουμε), δημιουργώντας ασκάδες.
  7. Μετά πάνε για ζεμάτισμα σε καζάνι, και βάζουμε μέσα χοντρό αλάτι, βάγια (δάφνη), και λίγο ελαιόλαδο
  8. Τα ελέγχουμε πάλι, εάν είναι σωστά**, και αφήνουμε να στεγνώσουν στο συσκευαστήριο
  9. Τα συσκευάζουμε
  10. Έτοιμα για προώθηση στην αγορά

*τα φρέσκα σύκα που δεν μας κάνουν, πάνε για τσίπουρο

** τα ζεματισμένα και λιασμένα σύκα που δεν μας κάνουν πάνε για πετιμέζι

 

Στέλλα Καραπετάκου

www.karapetakou.gr