Στέλλα Καραπετάκου: Μοσχάρι με σύκα Κύμης και ποικιλία μανιταριών

mosxarielf

Πιάτο βγαλμένο από τα βουνά της πατρίδας μου. Από το κρέας, μέχρι τα μπαχαρικά. Το κυριακάτικό μας μενού σήμερα έχει άρωμα Ευβοίας. Και θα το συνοδέψουμε με κρασάκι Κουμιώτικο. Έτσι θέλει ο μπαμπάς Καραπετάκος, έτσι λοιπόν θα γίνει!

Τα υλικά μας

  • 1 ½ κιλό μοσχάρι σπαλομύτα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 12 ξερά σύκα Κύμης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Ποικιλία μανιταριών (κανθαρέλες, πορτσίνι, τρομπέτες, βασιλομανίταρα κλπ)
  • 130 γρ Μαυροκοντουρα + όσο κρασί τραβήξουν τα δαμάσκηνα
  • 80 γρ ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι
  • (θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και κόκκινο κρασί για μαρινάρισμα)

Διαδικασία

  1. Από βραδύς κόβουμε κομμάτια το κρέας μας, και το μαρινάρουμε σε κρασί με βότανα.
  2. Βάζουμε τα σύκα μέσα στο κρασί.
  3. Ζεσταίνουνε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κομμάτια από το κρέας μας αφού τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά, πολύ καλά απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί  η αλκοόλη, και προσθέτουμε την κανέλα τα φύλλα δάφνης, και νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το μοσχάρι. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Στην συνέχεια αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τα φύλλα δάφνης και μετακινούμε το κρέας μας στην γάστρα. Προσθέτουμε τα σύκα και τα μανιτάρια.(ίσως να χρειαστεί λίγο βραστό νεράκι το φαγητό μας),και φουρνίζουμε το φαγητό μας για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου στους 180ο
  4. Λίγο πριν το τέλος δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  5. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ή πουρέ κολοκύθας, ή με ρυζάκι.

*σερβίρουμε σε πιατέλα, το μοσχάρι με τα σύκα και τα μανιτάρια. Το ζωμό μπορείτε να τον «δέσετε» και να περιχύσετε το κρέας .

 

Στέλλα Καραπετάκου

www.karapetakou.gr