Πιάτο βγαλμένο από τα βουνά της πατρίδας μου. Από το κρέας, μέχρι τα μπαχαρικά. Το κυριακάτικό μας μενού σήμερα έχει άρωμα Ευβοίας. Και θα το συνοδέψουμε με κρασάκι Κουμιώτικο. Έτσι θέλει ο μπαμπάς Καραπετάκος, έτσι λοιπόν θα γίνει!
130 γρ Μαυροκοντουρα + όσο κρασί τραβήξουν τα δαμάσκηνα
80 γρ ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Λίγο αλεύρι
(θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και κόκκινο κρασί για μαρινάρισμα)
Διαδικασία
Από βραδύς κόβουμε κομμάτια το κρέας μας, και το μαρινάρουμε σε κρασί με βότανα.
Βάζουμε τα σύκα μέσα στο κρασί.
Ζεσταίνουνε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κομμάτια από το κρέας μας αφού τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά, πολύ καλά απ’ όλες τις μεριές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί η αλκοόλη, και προσθέτουμε την κανέλα τα φύλλα δάφνης, και νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το μοσχάρι. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου. Στην συνέχεια αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τα φύλλα δάφνης και μετακινούμε το κρέας μας στην γάστρα. Προσθέτουμε τα σύκα και τα μανιτάρια.(ίσως να χρειαστεί λίγο βραστό νεράκι το φαγητό μας),και φουρνίζουμε το φαγητό μας για μισή ώρα με τρία τέταρτα περίπου στους 180ο
Λίγο πριν το τέλος δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, ή πουρέ κολοκύθας, ή με ρυζάκι.
*σερβίρουμε σε πιατέλα, το μοσχάρι με τα σύκα και τα μανιτάρια. Το ζωμό μπορείτε να τον «δέσετε» και να περιχύσετε το κρέας .