Ριζόκαστρο ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά μνημεία στην Εύβοια

Επισκεπτόμενοι τη σελίδα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας «Destination Evia» αντικρύζει ομορφιές που κατακτούν την καρδιά του. Μια από αυτές είναι και το Ριζόκαστρο.

Ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά μνημεία στην Εύβοια βρίσκεται στη θέση Μηλάκι πάνω από το Εργοστάσιο της ΔΕΗ στο όμορφο Αλιβέρι. Το Ριζόκαστρο είναι ένα μνημείο με τεράστια ιστορική αξία. Οι Ελληνικές ονομασίες «Ριζόκαστρο» και «Ριζόπυργος» εικάζεται ότι προέκυψαν εξαιτίας της οπτικής εικόνας του κάστρου από μακριά. Η αίσθηση που δίνει σε αυτόν που το κοιτάζει είναι ότι το κάστρο βρίσκεται βαθιά ριζωμένο στην κορυφή του λόφου.

Επί Λατινοκρατίας το εν λόγω κάστρο ονομαζόταν «Protimo». Πλήθος εικασιών υπάρχουν και για αυτήν την ονομασία, αφού κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως η ονομασία προέρχεται από τη λέξη πορθμός και κάποιοι άλλοι από μία οικογένεια Βενετσιάνων η οποία κατοικούσε στην αγαπημένη μας Εύβοια για αρκετά χρόνια.

Σημαντική είναι η ιστορία του κάστρου και η συνεισφορά του «Ριζόκαστρου» στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης όπου ο Νικόλαος Κριεζώτης με τους άντρες του το χρησιμοποιούσαν για τη φυλάκιση αιχμαλώτων.

Υπάρχει, επίσης, ένας θρύλος σύμφωνα με τον οποίο στα ερείπια του κάστρου βρίσκεται κρυμμένο το χρυσό σύμβολο των Φράγκων. Ο άνθρωπος στον οποίο θα αποκαλυφθεί θα έχει μεγάλη τύχη σε όλη τη μετέπειτα ζωή του.

Αξίζει λοιπόν να επισκεφτείτε αυτό το τόσο ιδιαίτερο μνημείο στο Αλιβέρι, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία φεουδαρχικής οχυρωματικής τέχνης της εποχής του στη χώρα μας, αλλά και για να απολαύσετε τη μοναδική θέα στον ειδυλλιακό κόλπο του Αλιβερίου και αν ο θρύλος είναι αληθινός, ίσως σας αποκαλυφθεί το κρυμμένο χρυσό σύμβολο των Φράγκων.

 

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία του ταλαντούχου Δημήτρη Λάμπρου

 

Γίνε και εσύ φίλος της σελίδας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας «Destination Evia» ώστε να βλέπεις όλες τις μαγικές ομορφιές που κρύβει η αγαπημένη Εύβοια.

Πηγή πληροφοριών: Εμπορικός Σύλλογος Αλιβερίου