Ο Παύλος Ανδριάς στο Elife.gr

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να γράψετε το βιβλίο «Το λικέρ των αναμνήσεων» ;

Η αγάπη μου για τη χώρα μας, για τη μαγεία που προσφέρουν τα νησιά μας στον επισκέπτη, αλλά και την Ιστορία που κρύβει μέσα του κάθε τόπος. Κουράστηκα ν’ ακούω να μηδενίζουν αυτή τη χώρα, τους ανθρώπους της, τις συνήθειες και τις ευαισθησίες μας. Έτσι, οι «αναμνήσεις» ήρθαν να μας «θυμίσουν» τις λεπτομέρειες που δίνουν νόημα στη ζωή μας. Εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Μιλάμε λοιπόν για μια ιστορία αγάπης γεμάτη πάθος, με μια πλοκή που ιντριγκάρει τον αναγνώστη, ως προς την εξέλιξή του… με ένα τέλος που θεωρώ πως αγαλλιάζει την ψυχή του αναγνώστη.

Είναι τελικά οι επιλογές μας αυτές που καθορίζουν την πορεία της ζωής μας;

Πιστέψτε με, δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό. Είναι η φύση του ανθρώπου να λειτουργεί έτσι, είναι οι άγραφοι νόμοι της συνείδησης, όταν θες να θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο άτομο, που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα έχει καλά με το είναι του. Ότι κάνουμε, αργά ή γρήγορα θα το βρούμε μπροστά μας…

Οι αναφορές σε πτυχές της Ιστορίας, βοηθούν στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος;

Θεωρώ πως είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λόγια, κάτι που δεν μπορείς να το μεταφράσεις με απλές ή σύνθετες λέξεις. Είναι κάτι μαγικό, κάτι το μοναδικό. Είναι μια «πνοή» που σε βοηθάει ν’ αγαπήσεις πιο πολύ αυτό που κάνεις, μιας και κάθε αναφορά στην Ιστορία αποτελεί μια τελετουργική πράξη.

 

Τι θα λέγατε σ’ έναν αναγνώστη ώστε να τον προτρέψετε να διαβάσει αυτό σας το βιβλίο;

Είναι ευκαιρία μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, να γνωρίσει τα όσα κρύβει αυτή η χώρα στους κόλπους της, να ταξιδέψει εκεί που η ψυχή ταυτίζεται με το όνειρο και η ανθρώπινη ύπαρξη, υποκλίνεται στα θέλω της αγάπης. Για μένα, η αγάπη είναι η ψυχή μας, αυτή που δίνει νόημα στη ζωή και που δίχως αυτή, ευτυχία δεν υπάρχει. Διαβάζοντας τα όσα βιώνουν οι ήρωές μου θα καταλάβει πόσο μαγικό είναι να «καρτεράς» κάποιον, θα νιώσει αυτό που λέμε εθνική υπερηφάνεια και θα αισθανθεί το άρωμα της Ελλάδας, να του «φουσκώνει» τα σωθικά.

Εκτός από τη συγγραφική σας δράση, έχετε ν’ ασχοληθείτε και με τα κοινά. Ήταν κάτι που το είχατε σχεδιάσει από καιρό;

Όχι. Ήταν κάτι που «συνάντησα» στο δρόμο μου και το δέχτηκα ως κάλεσμα από τον Νίκο Μπαρμπούνη, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας γεμάτη από πράξεις και όχι από υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες. Το να είσαι ρεαλιστής δεν βλάπτει, ούτε και το να είσαι ρομαντικός και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Τα «κοινά», είναι κομμάτι του εαυτού μας και όχι η προβολή και η επίδειξη δύναμης. Μ’ αυτό το σκεπτικό οραματιζόμαστε ένα «Ηράκλειο Αλλιώς», απελευθερωμένο από κατάλοιπα του χθές και αλαζονικές συμπεριφορές. Ελπίζω οι δημότες της πόλης μας ν’ αφουγκραστούν τα όσα λέμε και σύντομα το Ηράκλειο Αττικής να ξαναγίνει ένα «κόσμημα».

 

Βιογραφικό του Παύλου Ανδριά

Ο Παύλος Ανδριάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πλάτανο της Αρχαίας Ολυμπίας και κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά του στο Ηράκλειο Αττικής.

Σπούδασε  δομή-τεχνική σεναρίου και δημοσιογραφία.

Κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο το 1998 με τίτλο «Όταν το τρένο φεύγει…» (εκδ. Βιβλιοεκδοτική).

Εργάζεται στο χώρο του Τύπου και παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή και το σενάριο.

Οι «δράσεις» του: επιμέλεια βιβλίων, οργάνωση εκδηλώσεων, παρουσίαση καλλιτεχνικών γεγονότων, συνεντεύξεις από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, κριτικές βιβλίων, ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής ως Υπεύθυνος Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Προϊστάμενος του «Εργαστηρίου» της Βιβλιοθήκης, Δ/ντής της μηνιαίας πολιτιστικής εφημερίδας «Χαρτί και Καλαμάρι», υπεύθυνος για το «Ηράκλειο φεστιβάλ βιβλίου».

Αυτό είναι το δέκατο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίαμβος, καθώς έχουν προηγηθεί: «Άντε και… σας πίστεψα» (2008), «Επίδομα Απιστίας» (2009), «Στη Δίνη των Ένοχων Χρησμών» (2011), «Τα μανταλωμένα παραθύρια» (2013), «Οι ξυπόλητοι κομπάρσοι» (2014), «Άννα» (2015), «Κραυγές στην παγωμένη λίμνη» (2017), «Ο άνθρωπος που μιλούσε με τα σύννεφα» (2019), και από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το 2020 η νουβέλα «Άνεργος στη λήθη των φελλών».

Με την ιδιότητα του δημοσιογράφου είναι επικεφαλής στο site https://www.aylogyrosnews.gr/, αρθρογραφεί ως σχολιαστής  στο https://www.ilialive.gr/, και διατηρεί την προσωπική του σελίδα https://pavlosandrias.gr/

Στα social media θα τον βρείτε:

facebook: https://www.facebook.com/pavlos.andrias

twitter: https://twitter.com/xarti3

instagram: https://www.instagram.com/paulosandrias

Από τις αρχές του 2010 είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ) και από τα μέσα του 2014  τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ).

Από  το 2016 είναι φίλος του Ομίλου για την UNESCO tlee και από τις αρχές του 2023 Μέλος της Λέσχης Φίλων της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.