Μια επιβλητική τριήρης κοσμεί την αγαπημένη Παραλία της Κύμης!

Με μια ματιά στη σελίδα του Μορφωτικού Συλλόγου Παραλίας Κύμης “Λιανάμμος” Παραλία Κύμης “Λιανάμμος” η καρδιά όλων μας γεμίζει δέος και υπερηφάνεια. Η σύλλογος έχει ανεβάσει κάποιες φωτογραφίες των κυρίων Νίκου Καπελέρη και Θανάση Πυθουλα οι οποίες απεικονίζουν τις εργασίες για την τοποθέτηση ενός εξαιρετικού γλυπτού που πλέον κοσμεί το λιμάνι της αγαπημένης Παραλίας Κύμης. Πρόκειται για μια επιβλητική τριήρης.

Η τριήρης ήταν αρχαίο κωπήλατο πολεμικό πλοίο με τρεις σειρές κωπηλατών, το οποίο, πλήρως επανδρωμένο, μπορούσε να πλεύσει σε πρωτοφανή, για τα δεδομένα της εποχής ταχύτητα. Πήρε το όνομά της από τις τρεις σειρές κουπιών με έναν κωπηλάτη ανά κουπί, όπως άρχισε να κατασκευάζεται, χαρακτηριστικό που ίσχυε καθολικά στους στόλους της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου. Ως σκάφος, ήταν γρήγορο και ευέλικτο, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον κυρίαρχο τύπο πολεμικού πλοίου στη Μεσόγειο από τον 7ο ως τον 4ο αιώνα π.Χ., μετά τον οποίο σε μεγάλο βαθμό αντικαταστάθηκε (ως κυρίαρχο πολεμικό κυρίως) από τις τετρήρεις και τις πεντήρεις.

Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά Μορφωτικός Συλλόγος Παραλίας Κύμης “Λιανάμμος”  μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις δράσεις και τα επιτεύγματα του αφού πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργούς και δραστήριους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής. Δημιουργήθηκε το 1984 από ανθρώπους που έχουν ζήσει την Παραλία και την αγαπούν, με σκοπό την πρόοδο του τόπου σε όλα τα επίπεδα μέσω συλλογικής διάθεσης και δράσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη σελίδα τους “Όταν η καρδιά σου χτυπάει τόσο δυνατά για ένα μέρος, δε μπορείς παρά να ασχολείσαι μαζί του όσο περισσότερο μπορείς.”