Η Σύμβουλος ψυχικής υγείας Ζωή Ζέρβα μας αποκαλύπτει τα βήματα για μια επιτυχημένη δίαιτα

Πήρες την απόφαση να ξεκινήσεις δίαιτα και δεν είναι η πρώτη φορά.
Κάθε φορά ξεκινάς δυναμικά όμως κάτι στραβώνει, απελπίζεσαι, βρίσκεις δικαιολογίες, σταματάς και πάλι από την αρχή, και αισθάνεσαι ότι κάνεις κύκλους ανάμεσα σε αυτό που θέλεις και το στόχο σου. Ξεκινάς πάλι δυναμικά την τάδε γνωστή δίαιτα και αναρωτιέσαι μετά από λίγες μέρες αν θα τα καταφέρεις, κουράζεσαι, τρως, απογοητεύεσαι, αισθάνεσαι ότι απέτυχες τα παρατάς για λίγο και ξεκινάς πάλι από κάποια Δευτέρα. Αυτή τη φορά όμως θα τα καταφέρεις!
Ας δούμε κάποιους από τους λόγους που μας κάνουν να τα παρατάμε:
Βάζουμε έναν μεγάλο γενικό στόχο.
Θες να ξεφορτωθείς πχ 10 κιλά και θες να το κάνεις σε μικρό διάστημα, το οποίο είναι αόριστο ή είναι αυτό που σου υπόσχεται κάποια φοβερή δίαιτα πχ πως να χάσεις 10 κιλά σε 15 μέρες.
Βάλε στόχο συγκεκριμένο, συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ξεκινήσεις και ανά μήνα θέσε ένα ικανοποιητικό αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο πχ απο 80 kg σε ένα μήνα 78 Kg . Μη στοχεύσεις στα 10 κιλά σε 2 μήνες γιατί μπορεί να απογοητευτείς.
Βάλε στόχο τον πρώτο μήνα να φύγουν 2-3 περιττά κιλά και επικεντρώσου σε αυτό χωρίς το άγχος του μετά. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο, είναι μια διαδρομή που θέλεις να απολαύσεις, είναι η καθημερινότητα σου όχι κάτι για λίγες μέρες, ούτε μια αγγαρεία. Αν το δεις έτσι και θα πιεστείς και θα ψάξεις ευκαιρία να ξεφύγεις και η αλήθεια είναι ότι όσο ψάχνεις για ευκαιρίες θα βρίσκεις και αν δεν βρίσκεις θα δημιουργείς. Κάνε λοιπόν ένα πλάνο πολύ συγκεκριμένο και χώρισε ανά μήνα την αλλαγή που θέλεις να δεις , σε αυτό μην ξεχάσεις να υπολογίσεις και το χρονικό διάστημα προετοιμασίας και συντήρησης.
Δοκιμάζεις πολλές διατροφές και χάνεσαι μέσα σε αυτό / Βρίσκεις διατροφές που λειτούργησαν σε φίλους και γνωστούς ή κάποιο άτομο που άκουσες από τα μ.μ.ε.
Δεν είναι όλοι οι οργανισμοί το ίδιο, ούτε σε όλους αρέσουν τα ίδια. Αν προσπαθήσεις να ακολουθήσεις μια διατροφή με φαγητά που δεν αντέχεις ούτε να βλέπεις σύντομα θα τα σιχαθείς, θα μειώσεις ποσότητες θα πεινάς περισσότερο, θα ψάχνεις δικαιολογίες να φας κάτι άλλο και θα σπάσεις το πρόγραμμα σου.
Βρες μια διατροφή για εσένα. Μια διατροφή που να καλύπτει τις ανάγκες σου και να σε καλύπτει γευστικά. Μια διατροφή που μπορείς να ακολουθήσεις σε βάθος χρόνου και θα σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου, χωρίς όμως να βλάψει την υγεία ή τον μεταβολισμό σου.
Το βλέπεις σαν δίαιτα, κάτι για λίγο και όχι σαν μια αλλαγή στον τρόπο ζωής σου.
Εδώ είναι μια ωραία παγίδα, γιατί αν έχεις στερηθεί ότι θες και σου αρέσει, θα πέσεις με τα μούτρα. Έπειτα θα γυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες και μαζί θα γυρίσουν και τα κιλά σου και εσύ θα ζεις σε αυτό τον φαύλο κύκλο.
Επέτρεψε στον εαυτό σου μια παρασπονδία σε ένα διάστημα που αισθάνεσαι ότι μπορείς να ελέγξεις.
Για παράδειγμα μια φορά την εβδομάδα ή τις 10 μέρες φάε ένα γεύμα ή ένα γλυκό που σου έχει λείψει χωρίς ενοχές. Βάλε όμως και αυτή την παρασπονδία σε πλάνο γιατί αν μείνει ελεύθερη μπορεί η μια φορά, να γίνει μια μέρα, μια εβδομάδα, ένα μήνα και μετά να πέσεις πάλι στον φαύλο κύκλο που προσπαθείς να σπάσεις.
Όχι ενοχές, όχι άγχος!
Το άγχος παχαίνει, επιβραδύνει το μεταβολισμό και ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την πείνα, με αποτέλεσμα να πεινάμε περισσότερο και να μην αισθανόμαστε κορεσμό. Επίσης δεν ρυθμίζεται σωστά η ινσουλίνη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι λιγούρες, ειδικά για ζάχαρη η οποία είναι εθιστική. Αν λοιπόν έκανες την παρασπονδία σου απόλαυσέ την και συνέχισε, μην το πας πάλι από την αρχή, μην σταματάς, απλώς συνέχισε.
Πέφτουμε με τα μούτρα σε μεγάλες αλλαγές που δεν μπορούμε μακροπρόθεσμα να ακολουθήσουμε.
Αυστηρή δίαιτα, πολύ γυμναστική, λάθος πρόγραμμα και μας υπερφορτώνουμε με αποτέλεσμα να κουραστούμε. Αδυνατούμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που θέσαμε ως στόχο, απογοητευόμαστε και τα παρατάμε. Ναι στη γυμναστική, αλλά με έναν τρόπο που να την απολαμβάνουμε και να μην μας πιέζει .Πειραματίσου με είδη γυμναστικής που απολαμβάνεις, γυμναστήριο, χορό, περπάτημα, ομαδικό ή ατομικό , στο σπίτι ή σε κάποιον άλλο χώρο , βρες τι σου αρέσει ώστε να μην κουράζεσαι, βαριέσαι και σιγά σιγά το αποφεύγεις.
Βρίσκουμε δικαιολογίες να ξεφύγουμε όταν είμαστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι
Χρησιμοποιούμε το φαγητό για εκτόνωση. Παρατήρησε τον εαυτό σου και κατέγραψε πως αντιδράς διατροφολογικά σε συνθήκες πίεσης, άγχους, στεναχώριας ή και χαράς. Κάπου εκεί κρύβεται ο σαμποτέρ της δίαιτας σου και αν κάποια στιγμή υποκύψεις μην τα παρατάς. Συνέχισε, κάνεις πολύ καλή δουλεία, απλώς έκανες μια παρασπονδία. Μην προσπαθήσεις να την αντισταθμίσεις με εξαντλητική διατροφή την επόμενη μέρα, απλώς θα κουραστείς και αν δεν καταφέρεις να την ολοκληρώσεις, με τον τρόπο που την είχες στο μυαλό σου, θα απογοητευτείς και θα νιώσεις μακριά από τον στόχο σου .
Δεν γιορτάζουμε και δεν απολαμβάνουμε την επιτυχία μας.
Είτε πέτυχες να πλησιάσεις τον στόχο σου αφήνοντας πίσω ένα κιλό, είτε τρία, είτε πέντε μέσα στο μήνα γιόρτασε το. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, ως επιβράβευση, το αξίζεις. Είσαι ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σου και το πέτυχες εσύ. Απόλαυσέ το!
Κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν είναι :
Ποιος είναι ο λόγος που θέλω να αδυνατίσω;
Για ποιον το κάνω αυτό;
Όταν το πετύχω αυτό πως θα αλλάξει η ζωή μου;
Είναι τώρα η κατάλληλη περίοδος για εμένα;
Τι συνήθειες έχω πάνω στο φαγητό;
Πότε ξεφεύγω;
Τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά;
Αντί να εστιάζω στο τι έχω κάνει και δεν λειτούργησε μπορώ να αναρωτηθώ
«Τι δεν έχω δοκιμάσει ακόμα;». Οργανώσου, κάνε το πλάνο σου και ξεκίνα.
Δες το σαν αλλαγή τρόπου διατροφής και όχι σαν κάποια κιλά που θέλεις να χάσεις. Αφαίρεσέ τη λέξη «χάνω» από την προσπάθεια σου. Δεν χάνεις κάτι. Κερδίζεις. Κερδίζεις ένα νέο τρόπο ζωής και την επίτευξη του στόχου σου.
Μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να βρεις τον κατάλληλο για εσένα τρόπο και τότε όχι μόνο θα το καταφέρεις αλλά και θα το απολαύσεις!
Ζωή Ζέρβα
Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Θεραπεύτρια ζεύγους
Life and Relationship Coach
Εκπαιδευομένη Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια