Γνωριμία με δύο βραβευμένες συγγραφείς, τη Μαριάνθη Παπάδη και τη Μαριάνθη Πλειώνη
Περπάτησα για αρκετή ώρα ανάμεσα στα περίπτερα στην έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο. Πραγματικά μπορεί κάποιος να περπατά ώρες χωρίς να καταλαβαίνει ότι ο χρόνος περνά τόσο γρήγορα.
Έκανα μια μεγάλης διάρκειας στάση στον εκδοτικό οίκο “24 γράμματα”. Εκεί συνάντησα τις δύο βραβευμένες συγγραφείς, τη Μαριάνθη Παπάδη και τη Μαριάνθη Πλειώνη και φυσικά δεν έχασα την ευκαιρία να κάνω μερικές ερωτήσεις, για να τις γνωρίσουμε καλύτερα.
Δύο γυναίκες που αναδύουν την γλυκύτητα μέσα από τη συγγραφή τους, αλλά και από κοντά με το παρουσιαστικό τους.
Κ.Κ. Εκτός από συγγραφείς και οι δύο είστε δασκάλες Ειδικής Αγωγής. Τι σας έκανε να ακολουθήσετε αυτό τον κλάδο και να εξειδικευτείτε σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα;
Μ. Παπάδη: Οταν το 2006 πήρα την απόφαση να δώσω εξετάσεις στο Μαράσλειο Διδασκαλείο μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να διαλέξω την κατεύθυνση της Ειδικής Αγωγής για μια εξειδίκευση και επαφή με τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρία. Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου μέχρι και σήμερα, γιατί άρχισα να ταξιδεύω σε έναν παιδικό κόσμο γεμάτο ευαισθησία και χαμόγελο που με έκανε καλύτερο άνθρωπο.
Μ. Πλειώνη: Η πρώτη επαφή που είχα με παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ήταν στο Ειδικό Σχολείο της Αλεξανδρούπολης όπου ως φοιτήτρια τότε, παρακολούθησα μαθήματα στο πλαίσιο μιας εργασίας με αντίστοιχο θέμα. Δεν χρειάστηκε δεύτερη σκέψη όταν διαπίστωσα τον καθημερινό αγώνα των παιδιών αυτών να κατακτήσουν απλά πράγματα και δεξιότητες που θεωρούνται δεδομένες από τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και την αγωνία των οικογενειών τους να ενταχθούν ισότιμα στο σχολείο και να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους συμμαθητές τους.
Κ.Κ.: Τα παιδιά είναι πηγή έμπνευσης αλλά και δημιουργίας. Γράφετε παιδικά βιβλία και ποιητικές συλλογές. Όλα αυτά φαντάζομαι είναι βιβλία που μπορούν να έχουν και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα έτσι δεν είναι;
Μ. Πλειώνη: Τα βιβλία μας έχουν σκοπό να ψυχαγωγήσουν τα παιδιά, να ταξιδέψουν με την φαντασία τους, να χαρούν, να νιώσουν δίχως διδακτικές προτροπές αλλά αβίαστα μέσα από τις περιγραφές και τις εικόνες τους. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας προκύπτει δίχως να είναι αυτοσκοπός όταν οι μικροί αναγνώστες απολαμβάνουν αυτό το μαγικό ταξίδι που προσφέρει ένα καλογραμμένο βιβλίο που σέβεται τις ανάγκες και τον ψυχισμό τους.
Μ. Παπάδη: Θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω βιβλία που μέσα τους φωλίαζουν άπειρα συναισθήματα, που αναδύονται σιγά σιγά κατά την ανάγνωσή τους, υπέροχες εικόνες και μαγικοί κόσμοι. Τα παιδιά απελευθερώνονται και ταυτίζονται με τους ήρωες των παραμυθιών μας και των ποιημάτων μας. Με τη γραφή μας επιδιώκουμε τα παιδιά να δώσουν πνοή στις λέξεις και στις αφηγήσεις ελεύθερα και όπως τους αρέσει και όχι καθοδηγώντας τα εμείς.
Κ.Κ.: Στις σελίδες των βιβλίων σας βλέπουμε να αποτυπώνετε μέσα μια τρυφερή ευαισθησία. Έχετε μια όμορφη φαντασία που παρασύρει τον αναγνώστη, γίνεστε και εσείς παιδιά με αυτόν τον αυθορμητισμό που διέπει ένα άνθρωπο που είναι συναισθηματικός αλλά και δυνατός συνάμα. Από που εμπνέεστε; Τα παιδία είναι πηγή έμπνευσης; Τελικά τα παραμύθια βγάζουν πολλες αλήθειες έτσι δεν είναι;
Μ. Παπάδη: Θαρρώ πως και οι ίδιες έχουμε φυλάξει πολλά στοιχεία μας παιδικά, που ο χρόνος δεν τα αλλοίωσε. Ίσως γιατί είμαστε δασκάλες και έχουμε επαφή καθημερινά με τα παιδιά, αν και πιστεύω ότι αυτό είναι κι ένα χάρισμα να μην χάνεις την παιδικότητά σου και όσο και να μεγαλώνεις να μην την καταπίεζεις αλλά να την έχεις στην επιφάνεια.
Η έμπνευση μπορεί να έρθει από ένα αθώο χαμόγελο, από μια λέξη που θα ακούσεις, αλλά και από του μυαλού τα σύρε κι έλα στην γη της φαντασίας.
Τα παραμύθια είναι ένας κόσμος με ομορφιά μοναδική, με γλυκύτητα ξεχωριστή και τρυφερότητα απέραντη, που τον λατρεύω. Σίγουρα μικρές και μεγάλες αλήθειες κρύβονται σε αυτά και τις αγαπώ πολύ γιατί είναι και οι δικές μου αλήθειες ή τα δικά μου θέλω.
Μ. Πλειώνη: Η έμπνευση είναι απρόσμενη κι έρχεται δίχως να την περιμένεις τις περισσότερες φορές. Σε βρίσκει και σε καλεί να την αξιοποιήσεις στο χαρτί. Τα παιδιά με τον αυθορμητισμό και την άδολη αγάπη τους είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης και κίνητρο για δημιουργία. Προυπόθεση ο συγγραφέας ή ο ποιητής που γράφει για παιδιά να έχει φυλάξει κι ο ίδιος μέσα του ένα κομμάτι παιδικότητας και να μπορεί να χαρεί με απλά πράγματα όπως τα παιδιά, να βλέπει τον κόσμο με τα μάτια τους.
Τα παραμύθια έχουν μεγάλη δύναμη διότι καταφέρνουν να πουν αλήθειες όχι με τον σκληρό των ενηλίκων αλλά με εκείνο τον παρηγορητικό τρόπο που αμβλύνει τις δυσκολίες κι έχει ελπιδοφόρο και αίσιο τέλος. Αυτή τη χαρά και την ελπίδα δεν πρέπει να τη στερούμε από τα παιδιά.
Κ.Κ.: Η συνεργασία στην συγγραφή βιβλίων ήταν μια “ανάγκη” να μοιραστείτε πράγματα ή η μία συμπληρώνει την άλλη; Θα δούμε και στη συνέχεια τέτοιου είδους συνύπαρξης σε λογοτεχνικά έργα; ή κάτι άλλο;
Μ. Πλειώνη: Η συνεργασία μας είναι για μένα συγκερασμός και των δύο. Έχουμε ανάγκη να μοιραστούμε πράγματα μέσα από τη συγγραφή αλλά και κοινή αντίληψη και οπτική στον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό, με παρόμοιες ιδέες και σκέψεις που αλληλοσυμπληρώνονται δίχως να καταβάλουμε προσπάθεια κι αυτο είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο συγγραφικό μας ταίριασμα.
Μ. Παπάδη: Η συνεργασία μας ήρθε απρόσμενα ως φυσικό επακόπουθο της γνωριμίας και της παρέας που αρχίσαμε να κάνουμε σαν φοιτούσαμε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο. Μέσα από αυτή δυνάμωσε και η φιλία μας, ομόρφυνε και η καθημερινότητά μας, γιατί το μοίρασμα της συγγραφής είναι δώρο αρκεί να σέβεσαι και να αναγνωρίζεις την αξία της συνοδοιπόρου σου και να χαίρεσαι τις επιτυχίες της.
Κ.Κ.: Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε στο μέλλον ξεχωριστά για την κάθε μία ή μαζί, έχετε κάτι στα “σκαριά”;
Μ. Παπάδη: Έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι το παραμύθι μας που εντάσσεται στην ομπρέλα των παραμυθιών της “Λευκομελωτής”, ως συνέχεια ανατρεπτική και πολύ σκανταλιάρικη, μα ταυτόχρονα και τρυφερένια, γιατί μας αρέσουν οι πειραματισμοί και τα περπατήματα σε στράτες απάτητες. Επίσης έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω σε μια νέα ιδέα, που μας έχει γοητεύσει, αλλά θέλει πολλή δουλειά και αρκετό καιρό για να παρουσιαστεί, όπως επιθυμούμε και οι δυο μας.
Μ.Πλειώνη: Έχουμε έτοιμο ένα παραμύθι που περιμένει να βγει στο φως με επίκεντρο τη “Λευκομελωτή”, αυτή την παραμυθένια πόλη που πέρσι τα Χριστούγεννα φιλοξένησε τα Καλά “Καλοικαντζαράκια” μας και τις σκανταλιές τους. Η συνέχεια περιλαμβάνει μια άλλη εποχή, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και είναι έκπληξη… Ίδέες έχουμε πολλές, με μία επικρατέστερη αυτόν τον καιρό που μας έχει συνεπάρει και απαιτεί τον χρόνο μας.
Κ.Κ.: Θα περιμένουμε σαν παιδιά για την έκπληξη. Σας ευχαριστώ πολύ.
Μαριάνθη Παπάδη και Μαριάνθη Πλειώνη: Εμείς για τη φιλοξενία σας και ευχόμαστε καλή συνέχεια μέσα από την καρδιά μας.
Σας παραθέτω τα βιογραφικά.
Μαριάνθη Παπάδη
Η Μαριάνθη Παπάδη είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει μετεκπαιδευτεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο στην Ειδική Αγωγή και από το 2018 υποστηρίζει μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία σε δημόσιο σχολείο. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Όπως λέει η ίδια αν και γεννήθηκε ένα χειμωνιάτικο βράδυ του Ιανουαρίου που το χιόνι στόλιζε τα κλαριά των δέντρων, λατρεύει την άνοιξη, το γαλαζοφόρετο της θάλασσας και του ουρανού. Ονειρεύεται και πετά διαρκώς με τα φτερά του νου κάνοντας ταξίδια όπου υπάρχει αγάπη, χρυσόσκονη, αγκαλιές τρυφερές.
Το μολύβι της τρέχει σε πάλλευκες σελίδες σκαρώνοντας παραμύθια, ποιήματα και διηγήματα.
Μερικά από αυτά τρέχουν λεύτερα σε ιστοσελίδες:
https://tovivlio.net/,
http://enakeimenomiaeikona.blogspot.gr/2015/05/blog-post_8.html,
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&blogger=yokor&month=04&year=2015
post_18.hthttp://www.chiourea.gr/2015/04/blog-post_3.htmlml
https://homouniversalisgr.blogspot.gr/2018/04/23_25.html
άλλα φιλοξενήθηκαν σε διαγωνισμούς και έλαβαν διακρίσεις:
«Η Φτερουγένια της Κοιλάδας Ζεστασιάς» Γ΄ Βραβείο Παραμυθιού 2015 από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου
«Μπουγάτσα αλά κυρα-Λάμπραινα» Πήρε το βραβείο άρθρου στο διαδικτυακό διαγωνισμό 2015 του freeminds. gr
«Λαβωμένος ανθός» Έπαινος διηγήματος 2016 στο διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός
«Της ψυχής το λευτέρωμα» Α΄ Έπαινος διηγήματος 2016 στο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών
«Τα πλοία των ερώτων μας» πήρε το Α΄ βραβείο στον 8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΠΟΚ 2017
«Του Βροχάρη ο στεναγμός» έπαινος στον Α΄ Ομηρικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Αιέν αριστεύειν». 2019
«Το χαμόγελο της αγάπης» Β΄ βραβείο παραμυθιού, 1ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής, 2020
Εκδόσεις:
- «Σου μιλάω για γράμματα», 2009 εκδόσεις Νίκα.
- «2Μ στους ίσκιους της αγάπης», 2019 εκδόσεις 24 γράμματα.
- «Πανδημία» ιστορίες εγκλεισμού, συμμετοχή σε συλλογικό έργο, 2020, εκδόσεις 24 γράμματα.
- Απαντήσεις στην Τράπεζα Θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ-Ειδικότητα Βρεφονηπιοκόμων, (απαντήσεις στα Θέματα της Ειδικής Αγωγής), 2020, εκδόσεις 24 γράμματα.
- «Η Φτερουγένια της κοιλάδας Ζεστασιάς» παραμύθι, 2020, εκδόσεις 24 γράμματα.
- «Περνά, περνά ο χρόνος», συλλογή λίμερικ (ποιήματα με χιούμορ και φαντασία), 2020, εκδόσεις 24 γράμματα.
- Καλλοικάντζαροι, το «ι» με όμικρον γιώτα-Το καλενδάρι της Λευκομελωτής, 2021, εκδόσεις 24 γράμματα.
Βιογραφικό
Μαριάνθη Πλειώνη
Η Μαριάνθη Πλειώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι δασκάλα Ειδικής Αγωγής. Υπηρετεί στη δημόσια εκπαίδευση σε Τμήμα Ένταξης υποστηρίζοντας μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία.
Άρθρα και κείμενά της δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο ενώ διηγήματα και ποιήματά της έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το Νοέμβρη του 2020 τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά για την ποιητική συλλογή της για παιδιά με τίτλο «Παγωτό Βανίλια.» Έργα της ίδιας είναι η ποιητική συλλογή για παιδιά του δημοτικού με τίτλο:
“ Mε τα φτερά της ελπίδας” 2018 εκδόσεις Ροές.
“Λίμερικ, ποίηση με χιούμορ και φαντασία” 2020. Εκδ.24 γράμματα.
(Συλλογικό με την Μαριάνθη Παπάδη).
“Tο καλενδάρι της Λευκομελωτής, οι καλοί κάντζαροι” 2020. Εκδ. 24 γράμματα. (Συλλογικό με την Μαριάνθη Παπάδη.)
“ 2Μ στους ίσκιους της αγάπης” Διηγήματα.( Συλλογικό έργο με την Μαριάνθη Παπάδη) 2019. Εκδ.24 γράμματα.
Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
Η ποιητική συλλογή “ Παγωτό Βανίλια” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 Γράμματα (Ιούνιος 2021).
Κατερίνα Καράμπελα