Γιατί να επιλέξω μια γάτα για συντροφιά;

Οι αξιαγάπητες γατούλες που πολλοί πλέον επιλέγουν ως μέλη της οικογένειας τους, δεν ήταν πάντα ούτε τόσο αγαπητές ούτε τόσο αποδεκτές. Οι δεισιδαιμονίες του παρελθόντος και ο ανεξάρτητος χαρακτήρας τους, είχαν οδηγήσει πλήθος ανθρώπων να τις φοβούνται. Αυτός ο φόβος ωθούσε πολλούς να τις θεωρούν διαβολικά πλάσματα, οιωνούς κακών ειδήσεων ακόμα και συντρόφους μαγισσών. Σήμερα ευτυχώς αυτές οι φαιδρές αντιλήψεις έχουν ξεπεραστεί και οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι, έχουν πάρει τη θέση που τους αξίζει στα σπίτια και τις καρδιές όλων μας.

Πέρα από την όμορφη συντροφιά και την αξιαγάπητη παρουσία τους οι γάτες προσφέρουν πλήθος από οφέλη στην ζωή και την καθημερινότητα των συντρόφων τους.  Πρώτα από όλα μειώνουν το άγχος, το στρες και την αγωνία αφού το χάδι στην γούνα τους και το απαλό γουργουρητό τους γεννά στον άνθρωπο τους συναισθήματα ηρεμίας, θαλπωρής και ασφάλειας.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που έχουν γάτα πάνω από 10 χρόνια, κινδυνεύει πολύ λιγότερο να πεθάνει από καρδιακό νόσημα, εν συγκρίσει με αυτούς που δεν έχουν επειδή έχουν αποβάλει μεγάλο μέρος του στρες από τη ζωή τους.

Το ίδιο ισχύει και με την κατάθλιψη. Οι γάτες και η καθαρά αγχολυτική τους παρουσία αλλά και ο έντονα συναισθηματικός χαρακτήρας του βοηθούν στην αποβολή των αρνητικών συναισθημάτων. Η ανεξάρτητη και δυναμική φύση τους βοηθά τον άνθρωπο να αντιληφθεί ευκολότερα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειρίζεται τη ζωή και τις δύσκολες καταστάσεις με τις οποίες κατά καιρό αυτή τον φέρνει αντιμέτωπο.  Είναι λοιπόν ιδανικοί σύντροφοι για ανθρώπους που καλούνται να ξεπεράσουν, μια απώλεια ή έναν αποχωρισμό.

Η έντονη ενσυναίσθηση τους, η έκδηλη αγάπη για τον άνθρωπο τους και ο ανεξάρτητος και αυτάρκης χαρακτήρας τους τις κατατάσσουν σίγουρα σε μια από τις πιο δημοφιλής επιλογές κατοικίδιου.

 

Τζένη Κοσμίδου