Γίνε και εσύ εθελοντής στην Κιβωτό του Κόσμου

Η Κιβωτός του Κόσμου, αποτελεί πηγή συμπαράστασης, φροντίδας και ελπίδας για τα παιδιά.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας η Κιβωτός, στηρίχθηκε στη συνεργασία, στις πρωτοβουλίες, στη δράση απλών ανθρώπων, που αγκάλιασαν το έργο του πατρός Αντωνίου και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στα παιδιά.

Από τότε μέχρι και σήμερα, λοιπόν, στο πλάι της Κιβωτού βρίσκονται εθελοντές, συνοδοιπόροι, συνεργάτες  και συμπαραστάτες μας, δείχνοντας ο καθένας με τον τρόπο του, την αγάπη και τον ανθρωπισμό.

Ο εθελοντισμός, στην Κιβωτό είναι πολυεπίπεδος,  καθώς το έργο της πλαισιώνεται από ανθρώπινο δυναμικό εκατοντάδων εθελοντών. Καθημερινά στον χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης, Στήριξης και Φροντίδας του παιδιού, απασχολούνται αμέτρητοι εθελοντές. Όλοι τους και ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι  έμπρακτα και με μεγάλη αγάπη.

Πέραν των εθελοντών που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού του Κόσμου», έχει  δημιουργηθεί και ένα εκτεταμένο δίκτυο εθελοντών-συνεργατών που παρέχουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον πληθυσμό της Κιβωτού, όπως για παράδειγμα γιατροί όλων των ειδικοτήτων καθώς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή ιδιωτικές κλινικές που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη σε παιδιά και γονείς, φροντιστήρια που παρέχουν δωρεάν μαθήματα για τα παιδιά. Επίσης αρκετοί δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες νομικής υποστήριξης.

Οι τομείς με τους οποίους ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει εθελοντικά είναι οι εξής:

 

– Ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία των παιδιών στα μαθήματα του σχολείου (δημοτικό/ γυμνάσιο / λύκειο)

– Βοηθητικά στην κουζίνα (μαγειρική και προετοιμασία γεύματος)

– Βοηθητικά στην  καθαριότητα,

– Συνοδεία παιδιών σε ιατρικά ραντεβού

– Παραλαβή φαρμάκων από συνεργαζόμενα φαρμακεία

– Αθλητικές δραστηριότητες

– Καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 

Ευπρόσδεκτη είναι και οποιαδήποτε δική σας πρωτοβουλία για βοήθεια, με τον μοναδικό δικό του τρόπο που ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθειά μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υπάρχει ανάγκη για εκπαιδευτικούς (δημοτικό/ γυμνάσιο/ λύκειο) , νηπιαγωγούς και ειδικούς παιδαγωγούς (μαθησιακά, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές). Επίσης υπάρχει ανάγκη εθελοντών οδηγών(από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά) για το σπίτι φιλοξενίας στον Πειραιά.

 

Για να γίνει κανείς εθελοντής στην Κιβωτό του Κόσμου,  δεν αρκεί να το επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να περάσει από μια διαδικασία αξιολόγησης. Η διαδικασία εμπλοκής ενός υποψήφιου εθελοντή στα προγράμματα και τις δραστηριότητες της Κιβωτού έχει ως εξής:

 

– Τηλεφωνική επικοινωνία με την κοινωνική λειτουργό-Υπεύθυνη των εθελοντών.

– Προγραμματισμένη συνάντηση με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό και συμπλήρωση αίτησης εθελοντισμού

– Επεξεργασία της αίτησης και εμπλοκή του εθελοντή στο πρόγραμμα, εφόσον έχει κριθεί κατάλληλος και εφόσον ο τομέας που επιθυμεί να συμμετέχει «ταιριάζει» με τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν στον χώρο.

– Ενημέρωση για τα καθήκοντα του εθελοντή και για τα όσα χρειάζεται εκείνος να γνωρίζει για τον τρόπο λειτουργίας του εκάστοτε τομέα.

– Δοκιμαστική περίοδος εμπλοκής στις διαδικασίες.

– Ομαδικές και Ατομικές  Συναντήσεις Εθελοντών