Αλιβέρι Ευβοίας, ένας ξεχωριστός προορισμός που θα χαραχτεί ανεξίτηλος στη μνήμη και τη καρδιά σας

Σε απόσταση μικρότερη των δύο ωρών από την Αθήνα βρίσκεται ένας πολύ ξεχωριστός προορισμός για ανθρώπους που έχουν βαρεθεί τα συνηθισμένα και θέλουν να επιλέξουν ένα πιο ιδιαίτερο μέρος για τις διακοπές τους, το Αλιβέρι.

Ο περισσότερος κόσμος στο άκουσμα της λέξης φέρνει στο μυαλό του ένα βιομηχανικό κέντρο, γιατί όπως όλοι γνωρίζουν το Αλιβέρι αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό για την Ελληνική επιχείρηση ηλεκτρισμού. Είναι ο τόπος στον οποίο το 1950 κατασκευάστηκε ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός τη δεκαετία του 1950. Σήμερα βέβαια ο ΑΗΣ λειτουργεί πλέον με φυσικό αέριο.

Το Αλιβέρι είναι ένα υπέροχο μέρος με πλήθος προορισμών και δραστηριοτήτων για τον επισκέπτη. Μαγευτικές παραλίες και ειδυλλιακά τοπία τα οποία εύκολα βρίσκει κάποιος σε μικρή απόσταση, συνδυασμένα με μια άνετη και ταυτόχρονα οικονομική διαμονή σε υπερσύγχρονές εγκαταστάσεις, πλήθος διαφορετικών επιλογών φαγητού, καφέ και διασκέδασης.

Ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά του αγαπημένου μας αυτού μέρους είναι και ο εμπορικός κόσμος. Πλήθος καταστημάτων περιμένουν τους επισκέπτες με εμπορεύματα υψηλής ποιότητας και αισθητικής στις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι είναι και η πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού το Αλιβέρι και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν πλήθος πολιτιστικών συλλόγων, ομάδων και καλλιτεχνών που συντελούν δυναμικά από το δικό τους μετερίζι στην πληθώρα επιλογών ψυχαγωγίας των επισκεπτών.

Μιλώντας για τις ομορφιές του Αλιβερίου δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο λιμάνι του, τον όμορφο Κάραβο που αποτελεί ένα σπάνιο κόσμημα που κερδίζει την καρδιά του επισκέπτη. Όμορφα μαγαζιά, θέα στηνμ θάλασσα και δυνατότητα για όμορφες βόλτες με θέα ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα χαράζουν ανεξίτηλες εικόνες στην καρδιά και τη μνήμη των επισκεπτών.

Το Αλιβέρι γνωστό κατά το παρελθόν ως «Ταμύναι» έχει να επιδείξει και πλούσια ιστορία, καθώς γνώρισε μεγάλη άνθηση τόσο στα προκλασικά, όσο και στα κλασικά χρόνια. Εδώ διοργανώνονταν τα ιστορικά Ταμύνια. Τα Ταμύνια εμπεριείχαν γυμναστική, αλλά και μουσικά αγωνίσματα και αποτελούσαν ένα λαμπρό και σημαντικό γεγονός για την περιοχή.

Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε το όμορφο Αλιβέρι σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Λιγνιτωρυχείου ΔΕΗ το οποίο είναι ένα από τα λίγα μουσεία βιομηχανικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα και κρύβει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής που συνδέεται από αρχαιοτάτων χρόνων με την εξόρυξη λιγνίτη.

Άλλο ένα ξεχωριστό μνημείο και μάλιστα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά μνημεία στην Εύβοια βρίσκεται στη θέση Μηλάκι πάνω από το Εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το Ριζόκαστρο ένα μνημείο με τεράστια ιστορική αξία, αλλά και μοναδική θέα στον ειδυλλιακό κόλπο του Αλιβερίου.

Αν νομίζετε ότι τα αξιοθέατα που μπορεί να θαυμάσει κάποιος επισκεπτόμενος το Αλιβέρι τελειώνουν εδώ κάνετε λάθος. Επόμενη στάση ο Άγιος Ιωάννης ο οποίος έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει ένα πολύ ιδιαίτερο υπαίθριο θέατρο. Από την ξενάγηση σας δεν θα πρέπει να παραλείψετε τον  Άγιο Λουκά με τον αρχαιολογικό χώρο στον λόφο Πλατάνας που περιμένει για να σας αποκαλύψει και άλλα σημαντικά κομμάτια της ιστορίας της περιοχής. Στη διαδρομή σας σίγουρα θα πρέπει να συμπεριλάβετε και το Πράσινο το οποίο κρύβει πλήθος σπηλαίων με μοναδικό ενδιαφέρον, αλλά και ερείπια Αρχαίων Ναών.

Επόμενος σταθμός το Τραχήλι Αλιβερίου και ο Ενετικός πύργος που δεσπόζει περήφανος. Ένα μοναδικό μεσαιωνικό μνημείο με πλούσια ιστορία που χαρίζει μια μοναδική θέα στους επισκέπτες του στον Ευβοϊκό κόλπο.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στη μοναδική Ευβοϊκή φιλοξενία και ζεστασιά που θα κερδίσουν την καρδιά σας από τα πρώτα λεπτά που θα βρεθείτε στο όμορφο Αλιβέρι, καθιστώντας το έτσι έναν αγαπημένο προορισμό που θα θέλετε να επισκεφτείτε σίγουρα πάλι. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά από μια επίσκεψη για διακοπές  σε αυτό τον αγαπημένο τόπο συνεχίζουν να έρχονται σε κάθε ευκαιρία και να τον χαρακτηρίζουν δικό τους τόπο, προτείνοντάς τον στους αγαπημένους τους. Αυτή η μεγάλη αγάπη των επισκεπτών αποτελεί το πιο λαμπρό κόσμημα του Αλιβερίου αυτού του τόσο ξεχωριστού μέρους που αρκεί μονάχα μια επίσκεψη για να κατακτήσει την καρδιά σας.

 

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία του ταλαντούχου Δημήτρη Λάμπρου