Αλιβέρι, ένας όμορφος τόπος με ιστορία

Το όμορφο Αλιβέρι πιθανολογείται ότι χτίστηκε στην ίδια περιοχή στην οποία στην αρχαιότητα βρίσκονταν  οι πόλεις «Ταμυναι» και «Πορθμος» στις οποίες λατρευόταν ο «Ταμυνοας» μέσα από πολύ ξεχωριστές ομότιτλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Η σύγχρονη ονομασία της περιοχής, οφείλεται στον Αλίβερο, Τούρκο αφέντη της περιοχής.

Το αγαπημένο Αλιβέρι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία. Θεωρείται η γενέτειρα της Θεάς Ήρας η οποία διδασκόμαστε ότι γεννήθηκε στον πόταμο του Αλιβερίου Ίμβρεστο, ο οποίος βρίσκονταν στην είσοδο της πόλης.  Τα πλούσια ευρήματα που έχουν κατά καιρούς φέρει στο φως αρχαιολογικές έρευνες αποδεικνύουν την ύπαρξη ζωής στην περιοχή    από  τη  νεολιθική  εποχή  και  την εποχή του χαλκού.

Πολλά ευρήματα όμως έχουν έρθει στο φως και από την Μυκηναϊκή εποχή, τα  Προκλασικά, τα Κλασσικά, τα Ελληνιστικά αλλά και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Πλούσια η ιστορία της περιοχής και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας όπου οι εξεγέρσεις των κατοίκων πνίγηκαν στο αίμα από τους κατακτητές.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου το Αλιβέρι, σαν εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο αποτέλεσε το κέντρο ενδιαφέροντος των δυνάμεων του άξονα. Μετά την απελευθέρωση ακολούθησε ραγδαία ανάπτυξη με την κατασκευή της Δ.Ε.Η. και μετέπειτα της ΑΓΕΤ.

Σήμερα το Αλιβέρι αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό με μοναδικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, μαγικές παραλίες, πλήθος εμπορικών καταστημάτων με είδη υψηλής ποιότητας σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές αλλά και καταστημάτων εστίασης, καφέ και διασκέδασης ιδιαίτερης αισθητικής.

Φωτογραφίες: www.in-aliveri.gr